Receptai

Auksinės Baltijos silkės | Anna Celine (EE)



Ingredientai:

4 šviežios Baltijos silkės
2 kiaušiniai
1 puodelis pilno grūdo ruginių miltų
Sauja šviežių krapų
1 valg. š. valgomųjų krienų
1–2 sultingų apelsinų
4 valg. š. medaus
2 valg. š. Ceilono cinamono
2 valg. š. sezamo sėklų
Sauja šviežio čiobrelio
2 sunokusių avokadų
2 česnako skiltelės
1 šalotas
1 šviežias laimas
Sviestas kepimui
Rupi druska, malti baltieji ir juodieji pipirai
Paruošimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Išvalykite silkes, išimkite kaulus ir ašakas.
Dubenėlyje išplakite kiaušinius su šiek tiek druskos. Į kitą dubenį supilkite ruginius miltus ir maltus baltuosius pipirus. Supjaustykite krapus ir išdėliokite žuvį odele į apačią. Paimkite dvi file, ant jų užtepkite krienų ir pabarstykite krapais, antrą file uždėkite ant pirmosios. Apvoliokite miltuose ir įmerkite į kiaušinio plakinį. Sudėkite į įkaitiną kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi ir pateptą sviestu. Tą patį padarykite su likusiomis 2 file. Orkaitėje kepkite apie 20 minučių. Būtinai prižiūrėkite, kaip kepa!
Nulupkite apelsiną, jį supjaustykite (~1 cm) ir sudėkite į kepimui skirtą indą. Užtepkite medaus, apibarstykite sezamo sėklomis, cinamonu ir čiobreliais. Įdėkite į orkaitę maždaug 15 min. Nepamirškite jų prižiūrėti ir apversti.
Pagaminkite gvakamolės padažą: sutrinkite avokadus, česnaką, pjaustytą šalotą, įspauskite laimo sulčių, pasūdykite ir pabarstykite pipirais.
Išimkite silkes, apelsinus (apibarstykite sėklomis ir čiobreliu). Dabar jau pats metas ieškoti lėkštės.

Skanaus!

Jūros gėrybių trio | Monta (LV)



Ingredientai:

2 šukutės
3 tigrinės krevetės (nelukštentos)
100 lašišos file
3 šoninės gabalėliai
Sunokęs avokadas
1 laiškinis svogūnas
1 saldžioji bulvė
Švieži baziliko lapeliai
2 pomidorai
Micro herbs žolelės
Šviežias raudonasis čili
2 česnako skiltelės
1 citrina
Alyvuogių aliejus
Parmezano sūris
Sviestas
Šoninė
Klevų sirupas
Sojų padažas
Druska
Cukrus
Paruošimas:

Lašišą pamarinuokite citrinos sultyse, meduje, sojos padaže, imbiere ir alyvuogių aliejuje.
Išlukštenkite krevetes, pamarinuokite jas alyvuogių aliejuje su česnaku ir čili.
Nuskuskite saldžiąją bulvę, supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais ir virkite, kol bus minkštos.
Sutrinkite saldžiąją bulvę su sviestu iki vientisos masės, pasūdykite pagal skonį.
Sutrinkite avokadą iki vientisos masės, įpilkite citrinos sulčių, pagal skonį įdėkite druskos ir pipirų.
Sutrinkite šviežius pomidorus, baziliką, alyvuogių aliejų, česnaką, medų, druską ir citrinos sultis (dėkite pagal skonį).
Šoninę supjaustykite mažais gabalėliais ir kepkite su klevų sirupu, kol ji taps traški (atsargiai su ugnimi, nes viskas gali greitai sudegti).
Marinuotą lašišą kepkite ant vidutinio dydžio ugnies, nuimkite nuo ugnies ir palikite atvėsti (ji toliau keps, kol darysite kitus dalykus).
Krevetes kepkite apie 3 minutes, kol jos pasidarys rožinės, tada nuimkite nuo ugnies.
Šukutes pabarstykite druska ir pipirais, kepkite keptuvėje su nedaug aliejaus tol, kol įgaus auksinį atspalvį (apie 2 minutes).
Kiekvieną jūros gėrybę patiekite su konkrečia piure: lašišą su saldžiąja bulve, šukutes su avokadu, krevetes su pomidorais ir baziliku).
Šukutes papuoškite keliais šoninės spirgučiais, lašišą su mikro herbs žolelėmis.

Skanaus!

Virta vištienos krūtinėlė su Hollandaise padažu | Mantvydas (LT)



Ingredientai:

1 vidutinio dydžio krakmolinga bulvė
Keletas baziliko šakelių
4 nedideli grybai
10 nedideli burokėlių lapeliai
Druska
Pipirai
50 g parmezano
Žiupsnelis maltų čili


Vištienos virimui:

1 labai maža vištienos krūtinėlė
300 ml baltojo vyno
Druska
5 pipirai
1 trinta česnako skiltelė


Sūrio padažui:

50 ml nesaldinto kondensuoto pieno
60 g brandaus čederio sūrio


Hollandaise padažui:

1 kiaušinio baltymo
1 valg. š. dižono garstyčių
1 valg. š. baltojo vyno acto
1 valg š. citrinos sulčių
Apie 100g sviesto
Paruošimas:

Sūrio padažas: lengvai pavirkite kondensuotą pieną, išjunkite ugnį, sudėkite čederio sūrį, viską sutrinkite maisto smulkintuvu ir įdėkite į šaldytuvą ataušti. 10 minučių pavirkite bulves.
Kol bulvės verda, paruoškite vandenį virti vištienai: viską (vyną, pipirus, česnaką, valg. š. druskos ir šiek tiek vandens) lengvai užvirkite.
Sūrio traškučiai: smulkiai ant kepimo popieriaus sutarkuokite parmezano sūrį ir maždaug 10 minučių įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių.
Dabar metas gaminti Hollandaise padažą: kiaušinį, garstyčias ir acto mišinį gaminkite Bain-Marie tipo puode (dubenėlis, kuris įdedamas į verdančio vandens puodą, tačiau pats nesiekia vandens) tol, kol sutirštės ir palietus šaukštu jį padengs. Palengva supilkite ir įmaišykite tirpintą sviestą tol, kol viskas pakankamai sutirštės. Padažą šiek tiek atskieskite citrinos sultimis; paragaukite ir pagal skonį sudėkite prieskonius. Laikykite virš puodo su karštu vandeniu.
Išimkite bulves ir šaldymo kameroje leiskite joms nusausėti.
Sudėkite vištieną į virimui paruoštą skystį (skystis neturi virti, turi apsemti vištieną). Virkite apie 10–15 minučių tol, kol vištiena išvirs.
Bulves ir grybus kepkite aliejuje tol, kol grybai iškeps, o bulvės pasidarys traškios, įdėkite 10 baziliko lapelių, pasūdykite ir pabarstykite pipirais, pašlakstykite actu. Patiekite: į lėkštę sudėkite keptas bulves, ant jų dėkite vištieną. Aplink vištieną sudėkite grybus ir bazilikus, uždėkite kelis taškelius sūrio padažo aplink vištieną, ant vištienos uždėkite kelis Hollandaise padažo taškelius, lėkštėje išdėliokite sūrio traškučius ir viską apibarstykite šviežiu baziliku ir šviežiais burokėlių lapeliais.

Skanaus!

Šukutės su čiobreliais, saldžiosiomis bulvėmis ir granatais. | Betija Kalēja (LV)



Ingredientai:

3 šukutės
Šviežias čiobrelis (keletą šakelių)
Kardamonas
Druska
Pipirai
1 vidutinio dydžio saldžioji bulvė
100 ml pieno
50 g sviesto
2 granatai
1 citrina
30 ml alyvuogių aliejaus
10 g kedro riešutų
Kanolos aliejaus
Paruošimas:

Nuskuskite saldžiąją bulvę, supjaustykite mažais gabalėliais ir virkite pasūdytame vandenyje, kol išvirs.
Paruoškite granatus. Iš 2/3 sėklų išspauskite sultis, likusią dalį palikite papuošimui.
Sausoje keptuvėje kepinkite kedro riešutus, kol jie įgaus auksinį atspalvį.
Į nedidelį puodą supilkite granatų sultis ir kardamoną. Virkite ant nedidelės ugnies tol, kol pradės tirštėti. Nuimkite nuo ugnies, jei yra likusių sėklų, perkoškite, įpilkite 1 valg. šaukštą citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų. Palaikykite šilumą iki serviravimo.
Nedideliame puode pašildykite pieną su sviestu.
Sutrinkite išvirusias bulves, supilkite pieno ir sviesto mišinį. Trinkite iki vientisos masės.
Išlukštenkite šukutes, jas nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Pasūdykite ir pabarstykite pipirais.
Įkaitinkite kanolos aliejų, sudėkite čiobrelius. Kepkite šukutes po 2–3 iš abiejų pusių – jos turi įgauti tamsų auksinį atspalvį.
Į lėkštę dėkite 3 šaukštus piure, ant kiekvienos porcijos uždėkite po šukutę. Apšlakstykite granatų padažu, papuoškite granatų sėklomis, kedro riešutais ir šviežiais čiobreliais. Patiekti iš karto.

Skanaus!

Keptuvėje skrudintos šukutės su bulvėmis ir obuolių salotomis | Karl (EST)



Ingredientai:

6 bulvės
6 iš kriauklelių išimtos šukutės
2 obuoliai
100 g sviesto gaminimui
Druska, pipirai
Salotų mišinys
Čiobreliai
1 česnakas
1 citrina
Alyvuogių aliejus
Paruošimas:

Pirmiausia bulves sudėkite į sūdytą vandenį virti 7–8 minutėms.
Kol verda bulvės, obuolius supjaustykite ilgais ir labai plonais griežinėliais; paruoškite salotas: sumaišykite turimą salotų mišinį su obuoliais, įberkite druskos ir pabarstykite pipirais.
Supjaustykite išvirusias bulves.
Paimkite dvi keptuves, į jas įdėkite po gabalėlį sviesto. Į vieną keptuvę sudėkite bulvių gabalėlius, o į kitą – šukutes, kepkite, kol jos įgaus auksinį atspalvį. Vienai pusei pageltus, šukutes apverskite, pridėkite česnako, druskos, pipirų ir čiobrelio.
Kepant šukutėms užbaikite salotas: įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, išspauskite citrinos sulčių ir viską sumaišykite.
Serviruokite: pirma sudėkite salotas, aplink jas – bulvių griežinėlius, o ant viršaus – šukutes.

Skanaus!

Antienos krūtinėlė su apelsinų marmelado padažu ir morkų piure | Helene (EE)



Ingredientai:

Antienos krūtinėlė
Rozmarinas
Morkos (8 mažos arba 5 didelės)
100 g sviesto
100 ml plaktos grietinėlės
2 česnako skiltelės
Alyvuogių aliejaus
2 valg. š. baltojo vyno acto
200 g virtų burokėlių
200 g apelsinų marmelado
200 ml šviežių apelsinų sulčių
1 valg. š. sojų padažo
1 valg. š. Dižono garstyčių
Žalumynų papuošimui
Paruošimas:

Nuskuskite morkas, sudėkite į šaltą vandenį ir užvirkite. Palikite vieną morką pakepinimui. Morkos turi virti bent 30 minučių.
Kol verda morkos, nulupkite burokėlius (jei reikia) ir juos supjaustykite vienodo dydžio griežinėliais, taip pat supjaustykite vieną morką. Dabar burokėlius 15 minučių užmarinuokite balzamike su išspaustu česnaku.
Į mažą puodą supilkite apelsinų marmeladą, šviežiai spaustas apelsinų sultis, soją, garstyčias ir česnaką, virkite ant vidutinės ugnies iki užvirimo, nuolatos maišykite. Įkaitinkite keptuvę. Kol ji kaista, antienos krūtinėlės odelėje padarykite keletą įpjovimų. Keptuvei įkaitus, sudėkite antienos krūtinėlę odele į apačią. NEPILKITE JOKIO aliejaus. Kepkite 3 minutes arba kol paruduos odelė; tada apverskite ir kepkite dar 2 minutes; viską pašaukite į orkaitę dar aštuonioms minutėms.
Į kepimui skirtą indą įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, sudėkite pjaustytas morkas, keletą rozmarino lapelių; šalia morkų sudėkite marinuotus burokėlius ir apibarstykite juos druska bei rozmarinu. Viską pašaukite į orkaitę.
Virtas morkas, sviestą, baltojo vyno actą ir plaktą grietinėlę sudėkite į maisto maišytuvą, pirma sudėkite tik pusę grietinėlės, o prireikus – pridėkite. Struktūra turi būti vientisa ir kreminė.
Iš orkaitės ištraukite antieną ir palikite ją 5 minutėms atvėsti.
Kol antiena vėsta, viską galite pradėti dėlioti į lėkštes: ant morkų piure uždėkite šiek tiek kepintų morkų ir burokėlių, o tada – antieną (kurią supjaustykite į 2–3 gabalėlius), ant antienos užpilkite padažo ir viską papuoškite žalumynais.

Skanaus!

Cukinijų makaronai su vištiena sojos ir sūrio padaže | Gabrielė (LT)



Ingredientai:

200 g žalios ilgos cukinijos 4
400 g vištienos file (šlaunelės, ne krūtinėlės)
50 g granatų sėklų
200 ml sojų pieno (natūralaus skonio, be pridėtinio cukraus)
30 g sojų baltymų izoliato (natūralaus skonio)
50g kietojo sūrio „Džiugas“, šviežiai sutarkuoto, brandinto 24 mėn.
Vanduo
Kajeno paprika
Karis
Malti juodieji pipirai
Smulkinta rožinė Himalajų druska
Malti kuminai
Paruošimas:

Paruoškite vištieną: išvalykite ir supjaustykite gabalėliais, kepkite ant nedidelės ugnies, kol bus paruošta.
Paruoškite padažą: į keptuvę supilkite sojų pieną (natūralaus skonio), sojų baltymų izoliato miltelius (natūralaus skonio), prieskonius (kajeno papriką, karį, maltus juoduosius pipirus, smulkintą rožinę Himalajų druską, maltus kuminus). Švelniai viską maišykite tol, kol masė bus vientisos struktūros. Prieš užverdant sudėkite tarkuotą kietąjį sūrį (be laktozės) ir jau paruoštą vištieną.
Troškinkite ant nedidelės ugnies keletą minučių, kol padažas susigers į vištieną.
Cukiniją nuplaukite ir skuskite, kad susiformuotų ilgos, į makaronus panašios juostelės. Cukiniją apkepkite keletą minučių keptuvėje įbėrę šiek tiek druskos. Švelniai maišykite ir kepkite tol, kol cukinija suminkštės.
Į lėkštę sudėkite cukiniją, vištieną ir padažą.
Patiekalą papuoškite granatų sėklomis.

Skanaus!